Kerstmis

Kerstmis

Kerst vieren, dat is veel eten, gezelligheid, familiebezoek. Uiteraard met een kerststol, chocolade kransjes in de kerstboom, kortom, echt een familiefeest. Of zit er meer achter? Want waarom vieren we het eigenlijk, en dan ook nog eens 2 dagen lang. En is er een goede reden waarom we het elk jaar op 25 en 26 December vieren?
[ad#co-2]

Geboorte Jesus Christus<

Met kerst vieren we eigenlijk de geboorte van Jezus Christus, ruim 2000 jaar geleden. Volgens het verhaal werd Jezus geboren in een kribbe in Bethlehem. ten tijde van de veronderstelde volkstelling door de Romeinse overheerser. Just vanwege de grote impact van Jezus op de geloofsbeleving van de Joden, destijds onder de Romeinse bezetting, kon Jezus uitgroeien tot een figuur van mythische proporties. Naast zijn grote kennis van het Joodse geloof, hij was immers zelf joods, speelde ook de onthoofding van Johannes de Doper een belangrijke rol bij de ontwikkeling van Jezus als leidende profeet. Voor christenen is de geboorte van Jezus dan ook een moment om bij stil te stil. Niet alleen vanwege de spirituele verlossing die zijn theologie omhelst, maar ook door zijn latere lijden. De geboorte van Jezus symboliseert daarmee voor veel christenen een nieuw begin.

Samen zijn

Tegenwoordig speelt het religieuze aspect een minder voorname rol. Kerstmis is juist een feest van samen zijn, oude vriendschappen herstellen en terugblikken. Het oude maakt langzaamaan plaats wordt het nieuwe. Zo was het ook al onder de Germaanse volken. De wisseling van het jaar werd gevierd in de laatste maand. Vandaar dat we het kerstfeest traditiegetrouw nu nog
steeds op 25 en 26 december vieren. Vrolijke kerstdagen toegewenst.